Tiedotteet

Pohti SkiTeam vahvistui kahdella nuorella hiihtäjällä – M20-sarjassa ensi kaudella hiihtävät Matias Hyvönen ja Konsta Mäntyvaara allekirjoittivat 1+1 -vuotiset sopimukset

Teksti: Ossi Savolainen, kuvat: Kauko Tikkanen

Pyhäjärven Pohti SkiTeamin vahva hiihtoryhmä sai joukkueeseensa lisää nuorta verta kahden uuden sopimuksen myötä. Matias Hyvönen, 19, siirtyy keltapunaiseen asuun Lahden Hiihtoseurasta, kun taas Konsta Mäntyvaara, 17, vaihtaa nokialaisen Kankaantaan Kisan Pohti SkiTeamiin.

Molemmat hiihtäjät kilpailevat ikänsä puolesta kaudella 2021–2022 M20-sarjassa.

– Lahden Hiihtoseuralla ei ollut enää antaa minun tasoiselleni hiihtäjälle riittävää tukea, eikä siellä olisi ollut viestiporukkaa tarjolla. Pohti SkiTeam oli seuroista ykkösvaihtoehto, taustoittaa siirtoa nuorten maajoukkueryhmään kuuluva Hyvönen.

Kuten Hyvönen mainitsee, sai Mäntyvaarankin katseen kohti Pyhäjärveä seuran ammattimaisuus.

– Näkemykseni seuran ammattimaisuudesta on vain vahvistunut ensimmäisissä palavereissa. Viesti- ja parisprinttijoukkueet olivat myös yksi iso tekijä, Mäntyvaara muotoilee, ja toteaa, ettei saanut enää viime kaudella riittävästi tukea vanhalta seuraltaan.

 

Matias Hyvönen nousi ensimmäistä kertaa nuorten maajoukkueryhmään kaudeksi 2020–2021. Hänet nimettiin ryhmään myös tulevaksi kaudeksi.

Viime kaudella mäntsäläläislähtöinen hiihtäjä esiintyi nuorten MM-hiihdoissa Vuokatissa, jossa hän sijoittui alle 20-vuotiaiden sarjan vapaan kympillä 23:nneksi. Alle 23-vuotiaiden sarjan perinteisen 30 kilometriä toi sijan 30.

Kaudella 2018–2019 Matias Hyvönen kipusi nuorten SM-hiihtojen M17-sarjassa kolmesti palkintopallille.

– Ensi kaudella suurimmat tavoitteeni ovat nuorten MM-kisoissa Zakopanessa sekä nuorten SM-mitalien voittamisessa. Tavoite on myös nostaa tasoani lähemmäs aikuisten kansallisen tason kärkeä, Hyvönen paaluttaa.

Tampereelta kotoisin oleva Konsta Mäntyvaara nappasi viime kaudella uransa ensimmäiset nuorten sarjojen SM-mitalit.

Hän ylitti maalilinjan kolmantena M18-sarjan 15 kilometrin perinteisen kisassa Jyväskylässä. Samana viikonloppuna hän voitti parisprintin SM-kultaa Kankaantaan Kisan riveissä yhdessä Ike Melnitsin kanssa.

Viime kauden suurimmiksi onnistumisikseen Mäntyvaara nostaa kuitenkin nuorten MM-katsastukset M20-sarjassa, jossa hän sivakoi sijoille kahdeksan, yhdeksän ja 13.

Tulevalle kaudelle Mäntyvaaran päätavoite on nuorten MM-kisakoneeseen astuminen.

– Harjoituskaudella lähdetään isossa kuvassa kehittämään vapaan hiihtoani. Jalkoihin pitää saada voimaa ja muuttaa se myöhemmin kestävyydeksi ja nopeudeksi. Myös perinteisen hyvää kuntoa täytyy ylläpitää, Mäntyvaara kokoaa.

 

Sekä Konsta Mäntyvaara että Matias Hyvönen asuvat Sotkamossa, jossa he opiskelevat toisella asteella.

Hyvönen valmistuu kesäkuussa Vuokatin urheiluopistosta liikunnanohjaajaksi. Sen jälkeen hänen on tarkoitus keskittyä täysipäiväisesti hiihtoon.

– Perinteinen on kulkenut vapaata paremmin, vaikka olin nuorten MM-kisoissa vapaalla 23:s. Sprinttipuolelle pitää saada harjoituskaudella lisää voimaa, räjähtävyyttä ja kimmoisuutta sekä distanssipuolelle raakaa kestävyyttä ja kestävyyttä jalkoihin, Hyvönen kiteyttää kehityskohteitaan.

Hiihtäjänuorukaisen henkilökohtaisena valmentajana toimii nuorten maajoukkuetta valmentava Ville Maunuksela. Mukana valmennuksessa on myös Pohti SkiTeamia hiihtäjänä edustava Juho Halonen.

 

Konsta Mäntyvaara käy tällä hetkellä Vuokatin urheilulukiota toista vuottaan. Suunnitelmien mukaan valkolakki painautuisi päähän kahden vuoden päästä.

Nuoren miehen valmennuksesta vastaa muun muassa paralympialaisissa omalla hiihtourallaan kunnostautunut Ilkka Tuomisto.

– Unelmani oli päästä Vuokattiin lukioon ja harjoittelemaan. Tänne muutosta oli tosi paljon hyötyä, koska puitteet ovat hyvät ja omasta harjoittelusta pitää ottaa täällä enemmän vastuuta, Mäntyvaara miettii.

Perinteisen hiihdon vahvuudekseen nostava Mäntyvaara haluaa tulevalla kaudella entistä parempia tuloksia myös sprinttiradoilta.

– Perinteisen sprintti kulki viime kaudella ensi kertaa tosi hyvin. Saman tempun jos pystyisin tekemään vapaalla, niin olisin todella tyytyväinen.

 

Molemmat ovatkin aloittaneet valmistautumisen kauteen 2021–2022 jo hyvä tovi sitten toukokuun alussa. Pohti SkiTeamin uudet hiihtäjät eivät kuitenkaan ole vielä päässeet tutustumaan seuratovereihinsa kasvokkain, mutta entuudestaan molemmilla on jo seurassa liuta tuttuja kavereita.

Seura järjestää menneen kauden päätöstilaisuuden – koronarajoitukset huomioiden – heinäkuun alussa. Silloin viimeistään pojat pääsevät tutustumaan koko Pohti SkiTeam -perheeseen.

Ensimmäistä kertaa uudet tulokkaat pääsevät leireilemään seurakavereidensa kanssa heinäkuun puolimaissa, jolloin alkaa Pohti SkiTeamin Ylläksen leiri.

0